Tornen els grisos
Autors: M. Almirall, C. Castellanos, V. Conca, R. Piqué,
J. M. Terricabras et altri
Pròleg de Martí Marín
Presentació d'Hebe de Bonafini

El 14 de gener de 1999, la policia nacional espanyola va assaltar el campus de la Universitat Autònoma de Barcelona, a Bellaterra, provocant una autèntica batalla campal amb més de trenta estudiants ferits. L'actuació policial tenia per finalitat evitar la protesta de diversos estudiants contra la figura de José María Aznar, en una mostra evident del caire democràtic del poder polític de l'Estat.
La càrrega policial va provocar incomptables reaccions i va desencadenar tota una sèrie de fets que convé no oblidar. Aquest llibre fa un balanç, en calent i paral·lel al desenvolupament dels esdeveniments -per què negar-ho- del que van suposar aquests fets, bo i recordant que la repressió brutal de la policia és avui una pràctica sistemàtica a l'Estat espanyol. Tornen els grisos va més enllà dels fets de la UAB i recull un ampli ventall d'experiències semblants que ens porten a afirmar que la pràctica policial d'avui en dia no dista tant de la del temps del franquisme. En fi, que gris o blau, tant se val.

 

No es pot atribuir l'autoria d'aquest llibre ni a un ni a diversos autors, perquè Tornen els grisos és una obra col·lectiva. En la seva realització hi han participat nombroses persones, des d'estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) fins a professors i figures reconegudes del nostre món cultural. Entre les col·laboracions, destaquem les de:

Miquel Almirall, professor de català.
Carles Castellanos, professor de Traducció i Interpretació a la UAB.
Vicent Conca, professor de català.
Ramon Piqué, professor de Traducció i Interpretació a la UAB.
Josep Maria Terricabras, filòsof i membre de l'Institut d'Estudis Catalans.

La presentació és a càrrec d'Hebe de Bonafini, presidenta de l'associació Madres de Plaza de Mayo (Argentina), i el pròleg de Martí Marín, professor d'Història Contemporània a la UAB.