Paisatge d′ un segle
Autor: Jean−Paul Sartre

És indubtable que el segle XX ens ha deixat incomptables personatges d'una talla intel·lectual impressionant, però no aniríem gaire equivocats si qualifiquéssim Jean-Paul Sartre com un dels homes més representatius d'aquesta centúria. Sartre va viure de prop molts dels esdeveniments que han fet del segle XX un dels més intensos de la història de la humanitat.

A ningú escapa, però, que Jean-Paul Sartre no ha tingut el reconeixement que es mereixia. Amb la seva mort l'any 1980, la seva obra filosòfica i literària, per no parlar de la seva obra política, va anar essent condemnada a l'ostracisme i a l'oblit. Sartre incomodava fins al punt que les mateixes facultats de filosofia franceses havien oblidat en un calaix de sastre les obres més representatives de l'autor. Era evident que el compromís que en vida havia mantingut li passava factura un cop mort. Tot i ser enterrat al cementiri parisenc de Montparnasse en companyia de 50.000 persones que volgueren tributar-li homenatge, després de la seva mort es va anar construint un mur d'oblit i silenci al voltant de la seva extensa obra que va portar a fer creure als editors francesos, i per extensió als editors d'arreu del món, que Sartre ja no es portava, o en clau més estrictament comercial, que Sartre ja no venia.

Malgrat tot, però, Sartre continua essent un dels principals intel·lectuals que ens va deixar la darrera centúria. La història del segle XX i la història de Jean-Paul Sartre són indestriables. De fet, són històries paral·leles , ja que Sartre va reflexionar sempre al voltant de les principals qüestions que s'esdevenien en el món en el qual li havia tocat viure. La guerra mundial contra el feixisme, la Guerra Freda, el colonialisme i els processos revolucionaris d'alliberament nacional, el premi Nobel, el Maig del 1968, l'emergència de les nacions sense estat a Europa o el conflicte araboisraelià són alguns dels temes que hem cregut convenient de recollir en aquesta petita antologia d'un intel·lectual imprescendible per entendre el segle XX. Us convidem, doncs, a endinsar-vos en aquest Paisatge d'un segle de la mà de Jean-Paul Sartre, un dels principals homes-segle.