La globalització neoliberal
i els reptes de l'esquerra al segle XXI
Autor: Fidel Castro
Pròleg de Gabriel García Márquez






Quin futur els espera a les persones sota les lleis d'un mercat que no veu en elles més que uns braços per treballar a canvi de poc o de res? Quin futur els espera a les nacions i a les cultures, sota aquesta globalització que només contempla l'uniformitat i que condemna les identitats? Quin futur li espera a la humanitat sota aquest capitalisme salvatge que devora el planeta dia a dia? Quins camins han de seguir els moviments polítics d'esquerres per fer realitat els seus projectes en un món unipolar, dirigit des dels Estats Units d'Amèrica i des de les empreses transnacionals?
A La globalització neoliberal i els reptes de l'esquerra al segle XXI Fidel Castro analitza aquesta etapa crucial per al futur dels pobles i de les civilitzacions, i realitza una crítica demolidora de la naturalesa del sistema neoliberal. Una crítica en la qual es barregen des de la destrucció del medi ambient i el monopoli dels mitjans d'informació fins a la inseguretat crònica d'aquest sistema econòmic i les desigualtats flagrants que genera; des de la dictadura del Fons Monetari Internacional i del Banc Mundial fins a l'OTAN o el braç armat de tot plegat.
En unes pàgines de rabiosa actualitat en aquests inicis del segle XXI, Fidel Castro apunta els diferents camins que ens pot preparar el futur i analitza les vies de què disposa l'esquerra per transformar aquest procés ja irreversible en una globalització de naturalesa radicalment oposada, no al servei dels actuals amos del món sinó al servei dels pobles i de les persones.
Una selecció de discursos on la consciència i les idees s'apunten com una arma més necessària que mai en l'actual context de la dictadura del pensament únic. Una lliçó de política i economia, però també d'ètica i sensibilitat, que no pot deixar indiferent a ningú.